Soru:
İstihare duası ne zaman yapılır, selam vermeden önce mi yoksa sonra mı?
Cevap:
İstihare duası selamdan sonra yapılır; çünkü Nebi ﷺ iki rekat namaz kıldıktan sonra şöyle duaya başlayıp tamamlamamızı emretmiştir: {اللَّهُمَّ إنِّي أستَخيرُكَ بعِلمِكَ} "Allahım! İlmine sığınıp hakkımda hayırlı olanı senden diliyorum..."
Kaynak: Ses kaydı
İstihare Duası
Arapça:
اَللَّهُمَّ إِنِّي أَسْتَخِيرُكَ بِعِلْمِكَ وَأَسْتَقْدِرُكَ بِقُدْرَتِكَ ، وَأَسْأَلُكَ مِنْ فَضْلِكَ الْعَظِيمِ ، فَإِنَّكَ تَقْدِرُ وَلاَ أَقْدِرُ وَتَعْلَمُ وَلاَ أَعْلَمُ وَأَنْتَ عَلاَّمُ الْغُيُوبِ ، اَللَّهُمَّ إِنْ كُنْتَ تَعْلَمُ أَنَّ هَذَا اْلأَمْرَ خَيْرٌ لِي فِي دِينِي وَمَعَاشِي وَعَاقِبَةُ أَمْرِي - (أَوْ قَالَ: عَاجِلُ أَمْرِي وَآجِلِهِ) فَاقْدُرْهُ لِي وَيَسِّرْهُ لِي ثُمَّ بَارِكْ لِي فِيهِ ، وَإِنْ كُنْتَ تَعْلَمُ أَنَّ هَذَا اْلأَمْرَ شَرٌّ لِي فِي دِينِي وَمَعَاشِي وَعَاقِبَةُ أَمْرِي - (أَوْ قَالَ: فِي عَاجِلِ أَمْرِي وَآجِلِهِ ) فَاصْرُفْهُ عَنِّي وَاصْرُفْنِي عَنْهُ ، وَاقْدُرْ لِي الْخَيْرَ حَيْثُ كَانَ ثُمَّ أَرْضِنِي بِهِ
Türkçe okunuşu:
Allahumme, inni estahıruke bi ilmike ve estakdiruke bi kudretike, ve esaluke min fadlike'l-azim. Fainneke takdiru ve la akdiru, ve ta'lemu ve la a'lemu, ve ente allamu'l-ğuyub.
Allahumme, in künte ta'lemu enne haza'l-emra hayrun li fi dini ve ma'aşi ve akıbeti emri (veya bunu söyle: fi acili emri ve acilihi) fakdirhu li ve yessirhu li. Summa barik li fihi. Ve in künte ta'lemu enne haza'l-emra şerrun li fi dini ve ma'aşi ve akıbeti emri (veya bunu söyle: fi acili emri ve acilihi) fasrifhu anni ve asrifni anhu. Vakdir li'l-hayra haythu kana summa ardinı bihi.
Anlamı:
Allahım! İlmine sığınıp hakkımda hayırlı olanı senden diliyorum. Kudretine sığınıp senden güç istiyorum. Senin yüce fazlından niyaz ediyorum. Çünkü sen güçlüsün ben değilim. Sen bilirsin ben bilmem. Sen bütün gayblardan haberdarsın. Allahım! Eğer yapmak istediğim şey dinim, hayatım ve ahretim için hayırlı ise onu benim için takdir et, kolaylaştır ve sonra da bana onda bereket ver. Eğer dinim, hayatı m ve ahretim için kötü ise onu benden, beni de ondan uzak eyle. Hakkımda hayır neyse her zaman onu nasip eyle. Sonra da beni takdir ettiğinden razı et".
(Daha sonrada ihtiyacınız neyse onu söyleyin)
Buhârî (1162), Ebu Davud (1538), Tirmizî (480), Nesâî (3253) ve İbn-i Mace (1383), Ahmed bin Hanbel (14707)
Tercüme: Ebu Davut Konyevi
السائل: متى يكون دعاء الاستخارة، هل هو قبل السلام أم بعده؟
الجواب: دعاء الاستخارة بعد السلام؛ لأن النبي صلى الله عليه وعلى آله وسلم أمر أن يصلي ركعتين ثم يقول: اللهم إني أستخيرك بعلمك إلى آخر الدعاء. نعم.