Soru:
"Allah'ım, bizi mahluklarından hiç birine muhtaç etme" duasında herhangi bir sakınca var mıdır? İmam Ahmed'in bu duayı kınadığına dair bir şey var mıdır?
Cevap:
Ben İmam Ahmed hakkında bu konuda bir şey bilmiyorum, fakat "Allah'ım, bizi mahluklarından hiç birine muhtaç etme" duasında bir sakınca yoktur inşallah. Bu, şu hadiste de yer alır: "Beni senin dışında kimseye bir göz kırpışı veya daha az bir süre bile bırakma" [1].
Kaynak: Ses kaydı
Tercüme: Seyyid Ebu Abdillah
[1] Şeyhin bahsettiği hadis:
عن النبي ﷺ أنه قال : «دعوات المكروب:{اللَّهُمَّ رَحْمَتَكَ أَرْجُو فَلاَ تَكِلْنِي إِلَى نَفْسِي طَرْفَةَ عَيْنٍ، وَأَصْلِحْ لِي شَاْنِي كُلَّهُ لاَ إِلَهَ إِلاَّ أنْتَ}
Allahumme rahmeteke ercû felâ tekilnî ila nefsî tarfate ‘aynin ve aslih lî şe'nî kullehü lâ ilâhe illa ente.
Peygamberﷺ şöyle demiştir: "Sıkıntıda olanın duası: “Ey Allah’ım! Merhametini umarım. Beni göz açıp kapatıncaya kadar da olsa nefsime bırakma! Bütün işlerimi ıslah et! Senden başka hak olarak ibadete layık hiçbir ilah yoktur.”
Bu hadis, Abu Davud'un "Kitab el-Edeb" kitabında, "Sabahleyin ne söyleneceği" başlığı altında 5090 numarayla; Ahmed bin Hanbel'in eserinde, 34/75 bölümde, 20430 numarayla kaydedilmiştir. Elbani, Sahih Abu Davud'un 3/250 bölümünde ve Sahih Al-Adab Al-Mufrad'ın 260. sayfasında hadisin güvenilir olduğunu belirtmiştir. Ayrıca, alim İbn Baz da "Tuhfat el-Ehyar" adlı eserinde, sayfa 24'te, hadisin isnadının güvenilir olduğunu onaylamıştır.