Soru:

Dua ederken örneğin 'İnşaallah (Allah isterse) falanca kişiye çocuk nasip etsin' demenin hükmü nedir? Bu, Peygamber'in 'Allah'ım, eğer istersen beni affet' demeyi duâda yasaklaması ve ona amîn demesiyle ilgili midir, yoksa amîn demek duâyı duyanlar için özel midir?

Cevap:

Evet, Peygamber ﷺ 'Allah'ım, eğer istersen beni affet' ya da 'Allah'ım, eğer istersen bana merhamet et' demeyi yasaklamıştır [1]. Bir şey istenirken kesin olunmalıdır çünkü Allah'ın zorlanması söz konusu değildir. Bu nedenle birisi için ya da bir Müslüman için dua ederken 'İnşallah' (Allah isterse) dememelidir. Duada kesin olmalı ve tereddüt etmemelidir çünkü 'inşaallah' istisna ifade eder ve bu kesinlik içermez. Bu yüzden bu ifade kullanılmamalıdır.

Şeyh Salih el-Fevzan

Kaynak: Ses kaydı 

Tercüme: Seyyid Ebu Abdillah


 [1] Ebû Hüreyre radıyallahu anh'den rivayet edildiğine göre Resûlullah ﷺ şöyle buyurdu:

{لا يَقُلْ أحدُكم: اللهم اغفِرْ لي إن شِئْتَ، اللهم ارحمني إن شِئْتَ، لِيَعْزِمِ المسألةَ، فإن الله لا مُكْرِهَ له». ولمسلم: «وَلْيُعَظِّمِ الرَّغْبَةَ، فإن الله لا يَتَعَاظَمُه شيءٌ أعطاه}

"Sizden biriniz dua ederken: Allah'ım! Dilersen beni bağışla; dilersen bana merhamet et, demesin. Dilediğini kesin bir dille istesin. Çünkü Allah'ı zorlayan hiçbir kuvvet yoktur." (Buhârî, Daavât 21, Tevhîd 31; Müslim, Zikr 9. Ayrıca bk. Ebû Dâvûd, Vitr 23; Tirmizî, Daavât 77)