Soru:

Eğer iki kişi cemaat olarak namaz kılıyorsa ve me'mum imamın sağında ise, üçüncü bir kişi onlara katılmak ve cemaatle namaz kılmak istiyorsa, imamın öne geçmesi uygun mudur?

Cevap:

Bu konuda bir sakınca yoktur, imam ya öne geçebilir ya da onlar arkasına geçib imam yerinde kalabilir. Peygamber Muhammed'in , Cabir geldiğinde onu sağına durdu, ardından Cabbar bin Sahr geldiğinde onun soluna durdu ve sonra onları arkasına alarak kendi yerinde kaldığı belirtilmiştir [1]. Bu durumda imam, hangisinin daha uygun olduğuna karar verir. Eğer arkasında yer yoksa, imam öne geçer; eğer yer varsa, onları arkasına alır ve kendi yerinde kalır.

Şeyh Abdülaziz bin Bâz

Kaynak: Ses kaydı

Tercüme: Seyyid Ebu Abdillah


[1] Sahih-i Müslim, Zühd ve Rekaik Bölümü, 3010 nolu geçen rivayette Câbir bin Abdullah şöyle rivayet etmiştir:

{فَقَامَ رَسولُ اللهِ صَلَّى اللَّهُ عليه وسلَّمَ لِيُصَلِّيَ، وَكَانَتْ عَلَيَّ بُرْدَةٌ ذَهَبْتُ أَنْ أُخَالِفَ بيْنَ طَرَفَيْهَا فَلَمْ تَبْلُغْ لِي، وَكَانَتْ لَهَا ذَبَاذِبُ فَنَكَّسْتُهَا، ثُمَّ خَالَفْتُ بيْنَ طَرَفَيْهَا، ثُمَّ تَوَاقَصْتُ عَلَيْهَا، ثُمَّ جِئْتُ حتَّى قُمْتُ عن يَسَارِ رَسولِ اللهِ صَلَّى اللَّهُ عليه وسلَّمَ، فأخَذَ بيَدِي فأدَارَنِي حتَّى أَقَامَنِي عن يَمِينِهِ. ثُمَّ جَاءَ جَبَّارُ بنُ صَخْرٍ فَتَوَضَّأَ، ثُمَّ جَاءَ فَقَامَ عن يَسَارِ رَسولِ اللهِ صَلَّى اللَّهُ عليه وسلَّمَ، فأخَذَ رَسولُ اللهِ صَلَّى اللَّهُ عليه وسلَّمَ بيَدَيْنَا جَمِيعًا، فَدَفَعَنَا حتَّى أَقَامَنَا خَلْفَهُ}

"Resulullah ﷺ namaz kılmak için ayağa kalktı. Benim üzerimde örtü vardı ve onun iki ucunu bir araya getirmeye çalıştım, fakat yetmedi. Örtünün saçakları vardı, onları ters çevirdim. Sonra örtünün iki ucunu birleştirdim, üzerime aldım ve Resulullahın ﷺ sol tarafına durdum. O, elimden tuttu ve beni sağ tarafına durdurdu. Sonra Cabbar bin Sahr abdest alıp gelerek Resulullahın ﷺ sol tarafına durdu. Bunun üzerine Resulullah ﷺ bizim her ikimizin de ellerini tuttu ve bizi arkasına durdurdu."

السؤال:
يقول أخونا من البحرين: إذا كان اثنان يصليان صلاة الجماعة، أحدهما على اليمين، ودخل عليهما الثالث يريد الصلاة جماعة، هل يجوز للإمام أن يتقدم أمام الصلاة وهو يقرأ؟

الجواب:
لا حرج في ذلك، يتقدم، أو يؤخرهما خلفه، ويبقى في مكانه، ثبت عنه ﷺ أنه كان يصلي فجاء جابر فصف معه عن يمينه، ثم جاء جبار بن صخر فصف عن يساره، فأخذهما وجعلهما خلفه -عليه الصلاة والسلام-، وبقي في مكانه -عليه الصلاة والسلام-، فالإمام حينئذٍ ينظر ما هو الأنسب، فإن كان الأنسب أن يتقدم؛ لأن ما خلفه لا تسع لهما تقدم، وإن كان ما خلفه يتسع لهما أخرهما، وبقي في مكانه، وصلى بهما، نعم.

المقدم: جزاكم الله خيرًا.