Soru:

Farz namazın ardından toplu ya da cemaatle dua etmek caiz midir? Bazı insanlar, Peygamber Efendimiz'in (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) sabah namazını kıldıktan sonra dönüp ellerini kaldırarak dua ettiğine dair bir hadisle bunu kanıtlamaya çalışıyorlar.

Cevap:

Bu tür bir hadisi, üzerinde durduğumuz Sünnet kitaplarında bilmiyoruz. Bilindiği gibi Peygamber Efendimiz (Sallallahu Aleyhi ve Sellem), namazdan selam verdikten sonra ne yaptığıyla ilgili muktedileri (arkasında namaz kılanları) bağlamaz ve kısıtlamazdı. Bunun yanı sıra, camilerin imamlarının uzun ve detaylı dualar yapmaları gibi bir durum söz konusu değildir. Ancak çok kısa dualar vardır, örneğin Peygamber Efendimiz'in (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) şu duası gibi:

{اللّهُـمَّ قِنـي عَذابَـكَ يَـوْمَ تَبْـعَثُ عِبـادَك}

Okunuşu: Allâhumme kınî azâbeke yevme teb‘asu ibâdek

Manası: "Allah'ım, kullarını dirilttiğin gün azabından beni koru" [1]

Bu, uyumadan önce okunan zikirler arasında da yer alır ve Peygamber Efendimiz'in (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) farz namazlardan sonra da bu duayı yaptığı bilinmektedir. Ayrıca, namaz kılanların bildiği

{اللَّهُمَّ أَنْتَ السَّلاَمُ وَمِنْكَ السَّلاَمُ تَبَارَكْتَ يا ذَا الْجَلاَلِ وَالإِكْرَامِ}

Okunuşu: Allahumme entes-selâmü ve minke'selâmu tebârekte yâ zel-celâli vel-ikrâm

Manası: Allah’ım, selam sensin; selamet de ancak sendendir. Mübareksin. Ey Celal ve İkram sahibi! [2]

gibi kısa dualar da vardır. Uzun dualar Sünnet'te yer almıyor.

Bir diğer yandan, Peygamber Efendimiz (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)'in bu tür kısa dualar sırasında ellerini kaldırdığına dair bir bilgi de yoktur. Sünnete tabi olmak gereklidir; çünkü Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) örnek alınacak kişidir. Peygamber Efendimiz'in (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) yaptığı dua neyse onu yaparız, ellerini kaldırdıysa biz de kaldırırız, kaldırmadıysa biz de kaldırmayız. Bu, Rabbimizin şu sözünün gereğidir:

{لَقَدْ كَانَ لَكُمْ ف۪ي رَسُولِ اللّٰهِ اُسْوَةٌ حَسَنَةٌ}

"Şüphesiz sizin için Allah'ın Rasulü'nde güzel bir örnek vardır" (Sure Ahzâb, Ayet 21)

Örneğin, iki secde arasında otururken şu duayı edersiniz:

{رَبِّ اغْفِرْ لِي، وَارْحَمْنِي، وَاجْبُرْنِي، وَارْزُقْنِي، وَاهْدِنِي، وَعَافِنِي، وَارْفَعْنِي}

Okunuşu: Rabbiğfirlî, verhamnî, vecburnî, verzuknî, vehdinî, ve âfinî, ve’r fa’nî.

Anlamı: Rabbim beni affet, bana merhamet et, beni onar, beni yükselt, beni hidayet et, bana afiyet (kolaylık) lütfeyle, bana rızık ihsan eyle

Ancak ellerinizi kaldırmazsınız, neden? Peygamberimizin (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) Sünnet'ine tabi olmak için; çünkü bu duayı ondan öğrendik.

Şeyh Nasıruddin el-Elbani

Kaynak: Ses kaydı

Tercüme: Seyyid Ebu Abdillah


[1] Tirmizî, Daavât 18; Ebû Dâvûd, Edeb 98, Müslim, Müsâfirîn 62; İbni Mâce, Duâ 15

[2] Müslim, Mesâcid, 135

 

السائل : هل يجوز الدعاء بعد الصلاة المفروضة بهيئة اجتماعية أو جماعية ؟ وبعض الناس يستدل بحديث أن النبي صلى الله عليه وسلم أنه صلى صلاة الفجر ، ثم انحرف ورفع يديه ودعا .

الشيخ : مثل هذا الحديث لا نعرف له أصلا في كتب السنة التي وقفنا عليها ، ومن المعروف أن النبي صلى الله عليه وآله وسلم كان إذا سلم من الصلاة لم يربط ولم يقيد المقتدين بما يفعله هو بعد ذلك من الأذكار أو الدعاء ، هذا شيء ، وشيء آخر لا يوجد هناك أحاديث تدل على أن النبي صلى الله عليه وآله وسلم كان يدعو مثل هذا الدعاء الطويل العريض الذي يأتي به بعض أئمة المساجد ، وإنما هناك بعض الأدعية المختصرة جدا جدا كمثل قوله - صلى الله عليه وسلم : ( اللهم قني عذابك يوم تبعث عبادك ) ، هذا الورد الذي هو من أوراد النوم ثبت أيضًا أن النبي صلى الله عليه وسلم كان يقوله بعد الفريضة ، ومثل قوله عليه السلام في الورد المعروف لدى المصلين جميعا : ( اللهم أنت السلام ، ومنك السلام ، تباركت يا ذا الجلال والإكرام ) ، مثل هذه الأدعية الموجزة المختصرة هو الذي ثبت عن النبي - صلى الله عليه وآله وسلم، أما الدعاء الطويل فهذا لا وجود له في السنة ، هذا من جهة ، من جهة أخرى لم يرد عن النبي صلى الله عليه وآله وسلم أنه كان يرفع يديه في مثل هذا الدعاء الموجز المختصر، فالسنة إذا يجب أن تتبع حذو القذة بالقذة ؛ لأن الرسول - عليه السلام - هو القدوة ، فما كان من الدعاء مشروعًا دعونا ، وما كان من الدعاء رفع فيه الرسول صلى الله عليه وسلم يديه رفعنا ، وما كان من الدعاء دعا الرسول عليه السلام، ولم يرفع فلا نرفع ، هذا هو مقتضى قول ربنا تبارك وتعالى : (( لقد كان لكم في رسول الله أسوة حسنة )) ، هأنتم مثلا تدعون في الجلسة التي بين السجدتين : ( رب اغفر لي ، وارحمني ، واجبرني ، وارفعني ، واهدني ، وعافني ، وارزقني ) ، لكن لا ترفعون أيديكم لماذا ؟ اتباعا لسنة نبيكم صلى الله عليه وسلم، فإننا منه تلقينا هذا الدعاء."