Evlilik/Nişan Yüzüğünün Kökeni

Nişan yüzüğünün icadının Papa Stefan I.'a dayandığı iddia ediliyor, ki o, evliliğin çözülemezliğinin [1] bir savunucusuydu. Nişan yüzüğü, gelecekteki kocanın, karşılıklı sadakat sözlerinin güçlendirilmesi amacıyla gelecekteki eşine hediye etmesi gereken bir şey olarak düşünülmüştü.

Kaynak: Wikipedia, "Nişan Yüzüğü" sayfası, Güncelleme tarihi: 1 Kasım 2023

[1] Evliliğin çözülemezliği, Katolik Kilisesi'nin evlilik hukukunun bir ilkesidir. [Kaynak: Wikipedia, "Katolik Kilisesi'nin Evlilik Hukuku" sayfası, Güncelleme tarihi: 6 Kasım 2023]


Evlilik Yüzüğü Hakkında Hüküm

Soru:

Evlilik yüzüğü takmak caiz midir?

Cevap:

Evlilik yüzüğü takmak caiz değildir, çünkü bu kafirlerin adetlerini taklit etmeyi içerir. Bu, Müslümanların evliliklerini ifade etme şekli değil, aksine cahil ve zayıf imanlı Müslümanlar tarafından taklit edilen kafirlerin yoludur.

Tevfik Allah'tandır! Peygamberimiz Muhammed'e, ailesine ve eshabına salât ve selâm olsun.

İlmi Araştırmalar ve Fetva Daimi Komisyonu

Kaynak: Fataawa al-Lajnah ad-Daa'imah; Cilt 19; Evlilik Kategorisi; Sayfa 148; Fetva No. 5158


Soru:

Nişan yüzüğü veya evlilik yüzüğü takmanın hükmü nedir, hem gelin hem de damat için? Çift genellikle üzerine eşlerinin adının ve nişan tarihinin kazındığı yüzükler takar. Bu bir bid'ah mıdır, yoksa İslam'da bir kökeni var mıdır?
Allah'ın Elçisi'nin (sallAllahu alayhi wa sallam) sahabilerinden birine söylediği: {التمس ولو خاتمًا من حديد} "Ona bir şey bul, hatta o sadece demir bir yüzük olsa bile." [1] evlilik yüzüğü takmanın caiz olduğunu destekler mi?

Cevap:

Siz, nişanlı veya evli çiftlerin bu şekilde yüzük takmalarıyla ilgili bahsettiğiniz şeyin İslam'da bir kökeni yoktur. Aslında, bu bazı cahil Müslümanlar tarafından kafirlerin adetlerini taklit ederek getirilen bir bid'ah'tır. Bu eylem, kafirleri taklit etmeyi içerdiğinden yasaktır ve Peygamber (sallAllahu alayhi wa sallam) bunun önünde uyarıda bulundu.
Peygamber'in (sallAllahu alayhi wa sallam) {التمس ولو خاتمًا من حديد} "Ona bir şey bul, hatta o sadece demir bir yüzük olsa bile." [1] demesi, evlilik yüzüğü takmanın caiz olduğunu desteklemiyor. Aksine, Peygamber (sallAllahu alayhi wa sallam) bu Sahabi'ye gelecekteki gelinine Mahr olarak bir şey vermeye çalışmasını tavsiye etti.

Tevfik Allah'tandır! Peygamberimiz Muhammed'e, ailesine ve eshabına salât ve selâm olsun.

İlmi Araştırmalar ve Fetva Daimi Komisyonu

Kaynak: Fataawa al-Lajnah al-Da’imah; Çeşitli Fataawa (Safar) Kategorisi; Cilt 19; S. 147; Fatwa No. 4127'nin 9. Sorusu


[1] Ahmed, Cilt 5, Sayfa 336; El-Buhari, 'Feth-ul Bari', No. 5149; Müslim, No. 1425, Sahl ibn Sa`d tarafından rivayet edilen Hadis.