Soru:

Mesele şu ki, dindar bir kızı istedim fakat annem aile içi anlaşmazlıklar nedeniyle onu benimle evlenmemi istemiyor. Siz daha önce şöyle ifade etmiştiniz

{إنه لا طاعة لمخلوق في معصية الخالق}

Yaratılmış olana itaat etmek için Yaratana (Allaha) isyan edilmez.

Öyleyse İbn Ömer'in "Babana itaat et" {أطع أباك} hadisinin geçerliliği nedir?

Cevap:

Eğer baban ve annen Ömer bin Hattab gibi ise (itaat et), yani kasıt şudur: Peygamber Efendimiz , İbn Ömer'e babası Ömer'in kendisi için uygun gördüğü bir kadın hakkında itaat etmesini (evlenmesini) emretti.

Fakat eğer kadın salih ve iyi biri ise, fakat annen bir nedenden dolayı onu istemiyor ise, o zaman başka bir kadın bulabilir ve iki menfaati - annenin râzı olduğu salih bir kadın - bir araya getirebilirsen, daha hayırlı ve güzel olur. Eğer bu mümkün değilse, anneni güzel bir şekilde ikna etmeye çalışmalısın.

Eğer bunu başaramazsan ve annen hala kabul etmiyorsa, o zaman başka bir yerde ve başka bir evde bu evliliği gerçekleştirmeyi düşünebilirsin. Annene karşı iyi davranmalı, kendini korumalısın. Kendini korumak için ve Rabbine itaat etmek için evlenmelisin. Evlenmekle yükümlüsün. Peygamber Efendimiz ﷺ şöyle buyurdu:

{يَا مَعْشَرَ الشَّبَابِ، مَنِ اسْتَطَاعَ مِنْكُمُ الْبَاءَةَ فَلْيَتَزَوَّجْ، فَإِنَّهُ أَغَضُّ لِلْبَصَرِ، وَأَحْصَنُ لِلْفَرْجِ}

"Ey gençler topluluğu, sizden evlenmeye gücü yeten evlensin. Çünkü evlenmek gerçekten harama bakmayı engelleyici, namus için en koruyucu bir vesiledir."

Sen Rabbine ve annene itaat etmekle yükümlüsün. Bu yüzden Annene güzel sözlerle yaklaşmalı, iyi davranmalı ve ihtiyaçlarını gidermelisin. Kendini korumak için salih ve uygun bir kadınla evlenmelisin, eğer bu mümkünse. Eğer hem anneni memnun edebilir hem de uygun bir kadınla evlenebilirsen, bu en iyi seçenektir. Eğer bu mümkün değilse ve sadece annenizin istemediği ve haksız yere sevmediği bir kadınla evlenebiliyorsan, (son seçenek olarak) onun ile evlen ve Anneni mümkün olan yollarla memnun etmeye çalış. Eğer başaramazsan, onu bir yerde, anneni başka bir yerde tut. Bununla beraber Allah'a sığınıp yardım iste, ve hayırlı bir niyetle hareket ettiği sürece Allah sana yardım eder.

Şeyh Abdülaziz bin Bâz

Kaynak: Ses kaydı

Tercüme: Ebu Davut Konyevi

السؤال: سبق أن قدمت لسماحتكم سؤالي، وهذا وقد جعلني في قلق، وهو أنني خطبت بنتًا متدينة، ولكن أمي لا تريدها زوجة لي لخلافات عائلية، وقد قلتم سماحتكم إنه لا طاعة لمخلوق في معصية الخالق فما هو صحة حديث ابن عمر أطع أباك هذا السؤال ضروري، ونرجو من سماحتكم الإجابة عليه؟

الجواب: إذا كان أبوك مثل عمر بن الخطاب، وأمك مثل عمر بن الخطاب، المقصود أن النبي ﷺ أمر ابن عمر أن يطيع عمر في امرأة ما تصلح، أما إذا كانت المرأة صالحة، وجيدة، ولكن أمك لشيء بينها وبينها لا تريدها، فإذا استطعت أن تجد غيرها، وتجمع بين المصلحتين -بين أمك وبين المرأة- فهذا أحسن، وأطيب، وإذا لم يتيسر ذلك؛ فأرض والديك بالكلام الطيب، وإذا كانت لا تريدها فاجعلها في مكان آخر، وبيت آخر، وأحسن إلى أمك، وعف نفسك، تزوج حتى تعف نفسك، وتطيع ربك بالزواج، أنت مأمور بالزواج، النبي ﷺ يقول: يا معشر الشباب من استطاع منكم الباءة؛ فليتزوج؛ فإنه أغض للبصر، وأحصن للفرج.

أنت مأمور بطاعة ربك، وطاعة أمك، فعليك أن تبر أمك بالكلام الطيب، والإحسان إليها، والإنفاق عليها -إذا كانت محتاجة- وعليك أن تعف نفسك بالزواج إذا تيسرت المرأة الصالحة المناسبة، وإذا استطعت الجمع بين الأمرين -بين إرضائها وبين وجود المرأة المناسبة- فهذا خير، وإذا كان ما تيسر، ولم يتيسر لك إلا هذه المرأة التي تكرهها بغير حق .. فتزوج، وأرض أمك بالشيء الذي تستطيع من الطرق، وإذا لم تستطع؛ فاجعلها في مكان، وأمك في مكان، واستعن بالله على ذلك، والله يعينك إذا أردت الخير، وصدقت في طلب الخير.