Soru:
Sakalı siyaha boyamakla ilgili hadisler ne kadar doğrudur? İlim mensupları olan birçok kişi arasında sakalı siyaha boyama yaygınlaşmıştır.
Cevap:
Bu konuda birçok sahih hadis mevcuttur. Bu hadislerin en meşhuru, Sahih Müslim'in rivayet ettiği, Ebu Bekir'in babasıyla ilgili olan hadistir. Câbir bin Abdullah (radiyallahu anh)'dan rivayet edildiğine göre, Nebi (sallallahu aleyhi ve sellem) şöyle buyurmuştur: Ebu Bekir'in babası Ebu Kuhafe, Mekke fethinde Nebi'e (sallallahu aleyhi ve sellem) getirildiğinde saçı ve sakalı seğame[1] gibi bem beyazdı. Bunun üzerine Resulullah (sallallahu aleyhi ve sellem): {غيروا هذا بشيء واجتنبوا السواد} "Bunu bir şeyle değiştirin (boyanın) ancak siyahtan sakının" buyurdu. [2] Bir diğer rivayette: {وجنبوه السواد} "Siyaha boyamaktan kaçının" [3] denmiştir.
İbn Abbas'tan gelen bir diğer sahih hadis'de Imam Ahmed, Ebu Davud ve Nesai tarafından rivayet edilmiştir:
{سيكون في آخر الزمان قوم يخضبون بالسواد كحواصل الحمام لا يريحون رائحة الجنة}
"Ahir zamanda, güvercinin gerdanı gibi siyaha boyanan bir topluluk olacak, onlar cennetin kokusunu alamayacaklar."
Bu ciddi bir tehdittir. Bu ve benzeri diğer hadisler, siyaha boyamanın haram olduğunu ve diğer renklerle boyamanın ise meşru olduğunu göstermektedir.
Kaynak: İbn Baz'ın Fetvaları ve Makaleler Toplamı, Cilt 4, Sayfa 57
Tercüme: Ebu Davut Konyevi
[1] ثغامة, "Stipagrostis" olarak bilinen, kar gibi beyaz tüyleri olan bir bitkidir.
[2] Sahih Müslim 2102 (78, 79), Ebu Davud (4204), İbn Mace (3624)
[3] Ahmed, Musnedi 14402; El-Albani Sahih al-Cami'de, numarası (861) olarak sahih kabul etmiştir.
س: ما مدى صحة الأحاديث التي وردت في صبغ اللحية بالسواد؟ فقد انتشر صبغ اللحية بالسواد عند كثير ممن ينتسبون إلى العلم.
ج: في هذا الباب أحاديث صحيحة كثيرة، من أشهرها حديث جاء في قصة والد الصديق رواه مسلم في صحيحه عن جابر بن عبدالله عن النبي ﷺ أنه قال: لما رأى رأس والد الصديق ولحيته كالثغامة بياضا: غيروا هذا بشيء واجتنبوا السواد وفي رواية: وجنبوه السواد وحديث ابن عباس رواه أحمد وأبو داود والنسائي بسند صحيح عن ابن عباس رضي الله عنهما إن النبي ﷺ قال: سيكون في آخر الزمان قوم يخضبون بالسواد كحواصل الحمام لا يريحون رائحة الجنة وهذا وعيد شديد، وفي ذلك أحاديث أخرى كلها تدل على تحريم الخضاب بالسواد وعلى شرعية الخضاب بغيره.
(مجموع فتاوى ومقالات الشيخ ابن باز: 4/ 57)