Soru:
Şarkıların hükmü nedir, o harammıdır, yoksa değilmidir? Sadece kendimi teselli için dinlememe rağmen? Kemençe çalmanın ve eski şarkıların hükmü nedir? Düğünde davul çalmak helal olduğunu duymama rağmen harammıdır,bilmiyorum? Allah size sevap versin ve hatalarınızı kapatsın.
Cevap:
Şarkıları dinlemek haram ve çirkin görülmüştür. Allah'ı zikirden, namazdan alıkoymasından ve kalbi katılaştırıp hastalanmasına neden olması sebeplerinden haramdır. İlim ehlinin çoğu Allah Te'âlâ'nın şu sözünü:
{وَمِنَ النَّاسِ مَنْ يَشْتَرِي لَهْوَ الْحَدِيثِ}
İnsanlardan öylesi var ki, boş lafı satın alır. [Lokman Suresi, 6. Ayet]
(Bu ayet) Şarkı ayeti olarak tefsir etmiştir. Abdullah b. Mesut (radiyallahu anh) boş sözün: Şarkı olduğuna yemin ediyordu. Şayet şarkıyla beraber bir eğlence aleti kemençe, ud, keman, davul benzeri varsa, haramlılığı dahada çetin olur. Bir kısım ulema bir aletle eğlenmenin icma ile haram kılınmış olduğunu söylemektedir. Vacip olan bundan kaçınılması gerekliliğidir. Nebi (s.a.v.) de şu sözüyle bunu doğrulamıştır:
{لَيَكُونَنَّ مِنْ أُمَّتِي أَقْوَامٌ يَسْتَحِلُّونَ الْحِرَ وَالْحَرِيرَ وَالْخَمْرَ وَالْمَعَازِفَ}
Ümmetimden, zinâyı, ipeği, içkiyi ve çalgı âletlerini helâl sayanlar elbette olacaktır. [1]
Hür, haram olan avrettir -zina kastedilir. "Maazif" lafzı ile de türkü-şarkı ve çalgı âletleri kastedilmiştir. Sen ve senin dışındakilere tavsiyem Kur'an-ı kerim yayınlarını dinlemen, nur yoluna götüren programları (takip etmen), ikisinde de büyük faydalar vardır. Bunlar seni vurmalı çalgı aletlerinden ve şarkılardan alı koyar.
Düğüne gelince onda def çalmak normal bir şarkıyla, içinde harama davet eden ve haramı öven bir şey bulunmadıkça, nikahın ilanı için kadınlara özel gecenin bir vaktinde uygun olur. Sefihlikle onun arasındaki fark, nebi (s.a.v.)'den sünnetin doğruladığı bu şekildir. Davula gelince düğünde ona vurulması caiz değildir. Bilakis özel olarak def yeterlidir. Nikahın ilanında, alışıla gelen şarkılar söylenirken içinde barındırdığı büyük fitne, vahim sonuçlar ve müslümanlara eziyet olan şeylerden dolayı ses yükselticileri kullanmak caiz değildir. Bu hususta vaktin uzatılması da caiz değildir. Bilakis nikahın ilanına yetecek az bir vakitle yetinilir. Çünkü vaktin uzatılması uyuyup kalmaya ve sabah namazının zayi olmasına, vaktinde eda edilememesine götürür. Buda en büyük günahlardan ve münafıkların işlerindendir.
Kaynak: Şeyh İbn Baz'ın Fetvaları, Cilt No. 3 , Sayfa No. 423
Tercüme: alifta.gov.sa الرئاسة العامة للبحوث العلمية والإفتاء
[1] Sahih Buhari, ta'likle rivâyet etmiştir