Soru:

Bazı kardeşler, dört mezhepten birini taklit etmenin caiz olmadığını, ancak (amel edilecek) ilim delille olduğunu söylüyorlar. Ancak bu, bu imamların Kitap ve Sünnet'i takip ettikleri için beni hep düşündürüyor. Sorum şu: Dört mezhebden herhangi birini körü körüne olmaksızın taklit etmek caiz midir, âlim değilim ve ilim öğrencisi de değilim?

Cevap:

Eğer bir kişi Kur'an ve Sünnet'ten hüküm çıkaramıyorsa, onun taklit etmesinde bir sakınca yoktur; Allah'ın şu ayetinden dolayı:

{فَاسْأَلُوا أَهْلَ الذِّكْرِ إِن كُنتُمْ لَا تَعْلَمُونَ}

"Eğer bilmiyorsanız, zikir ehline (âlimlere) sorun." (Nahl Suresi, 43. Ayet)

Belli ki bir avam delillerden hüküm çıkaramaz, çünkü o sadece bir avamdır (uzman değildir), dolayısıyla onun taklit etmesi gerekir. Bu durumda, bilgisinin geniş, dindarlığı kuvvetli, güvenilir ve doğruya en yakın olduğunu düşündüğü birini taklit etmesi gerekir. Ancak birinin kolay ve basit bir görüşü olduğundan dolayı onu taklit etmesi doğru değildir. Yani, bir kişi, mizaçına uyarak belki bir günde on kişiyi taklit eder. Ancak, bir mezhebi körü körüne takip edip her durumda onun kolay ve zor hükümlerini almak da doğru değildir, çünkü bu, Allah ve Resulü dışında birine kayıtsız şartsız itaattir. Sadece Allah ve O'nun Resulü'nün söylediklerini kayıtsız şartsız takip etmek ve uygulamak gereklidir.

Şeyh Muhammed el-Useymin

Kaynak: Ses kaydı

Tercüme: Seyyid Ebu Abdillah

 

السؤال :

جزاكم الله خيراً يا شيخ. السائل عبد الله يقول في هذا السؤال: بعض الأخوة يقول: بأنه لا تجوز المذهبية أي تقليد أحد المذاهب الأربعة وإنما العلم بالدليل، لكن ذلك يجعلني أتساءل دائماً لقد كانت متابع هؤلاء الأئمة الكتاب والسنة، والسؤال: هل يجوز تقليد أي مذهب من المذاهب الأربعة دون التعصب لها مع العلم أني لست عالماً ولا طالب علم؟

الجواب:

الشيخ: إذا كان الإنسان لا يستطيع أن يستخرج الحكم بنفسه من الكتاب والسنة فما عليه إلا التقليد؛ لقول الله تبارك وتعالى: ﴿واسألوا أهل الذكر إن كنتم لا تعلمون﴾، ومن المعلوم أن العامي لا يمكن أن يستخلص الحكم من الأدلة؛ لأنه عامي فما عليه إلا أن يقلد، وفي هذه الحال يجب عليه أن يقلد من يرى أنه أقرب إلى الصواب لسعة علمه وقوة دينه وأمانته، ولا يحل لإنسان أن يقلد على وجه التشهي، بمعنى أنه إذا رأى القول السهل الميسر تبعه سواءٌ كان من فلان، فهذا ربما يقلد عشرة أشخاص في يومٍ واحد حسبما يقتضيه مزاجه، والواجب إتباع من يرى أنه أقرب إلى الصواب لعلمه وأمانته، أما التزام المتذهب بمذهبٍ معين يأخذ برخصه وعزائمه على كل حال فهذا ليس بجائز وذلك؛ لأنه فيه طاعة غير الله ورسوله على وجه الإطلاق، ولا أحد جدير بطاعته والعمل بقوله على وجه الإطلاق إلا الله عز وجل ورسوله صلى الله عليه وعلى آله وسلم. نعم.