Soru:
Dinleyicilerden Mısır'lı İbrâhîm eş-Şerîf göndermiş olduğu mekuba bir miktar soru eklemiş. Sorulardan birisinde şöyle diyor:
"Benim bir komşum var, bu komşumun karısı, kocası ona yasaklamasına rağmen pazartesi ve perşembe günleri oruç tutmakta. Bu kadının orucu sahîh mi?
Cevap:
Peygamberden ﷺ sabit olan şu sözünden dolayı:
"Kocası hâzır olduğu halde, bir kadın onun izni olmadan oruç tutamaz, Ramazan orucu hariç", o kadının, kocası hâzır iken (yani yolculukta/şehir dışında değil iken) kocasının izni olmadan oruç tutması yasaktır.
Bundan dolayı o kadına vâcip olan dinleyip, itaat etmesidir. Eğer kendisine izin verilirse, oruç tutmasında bir beis yoktur. Şayet izin verilmezse oruç tutmaması gerekir, orucu sahîh/geçerli değildir, zira kocanın hakkı daha önceliklidir. Bu oruç nâfile bir oruçtur, kocanın hakkı ise vâciptir.
Bundan kasıt: Kadının, kocasının izni olmadan, oruç tutmaması gerektiğidir. Kocası, o gün karısı ile (cinsel anlamda) birlikte olmasa da, koca hâzır olduğu (seferî olmadığı) müddetçe bu böyledir.
Ancak kocası kadının yanında bulunmuyor ise, oruç tutmasında bir beis yoktur. Aynı şekilde, Ramazan ayında oruç tutmak herkese vâciptir, kocasının rızası olmasa da, kadının oruç tutması gerekmektedir. Çünkü bu farzdır. Ancak nâfile oruçta durum başkadır; Kocasının izni olmadan oruç tutamaz.
Kaynak: Ses kaydı
Tercüme: Hakan Şahin / Denetleme: Resul Gençer